Nieuws

SACRAMENTO – De door Global Supertanker Services aan de kant geschoven  Boeing 747-400 Spirit of John Muir gaat een nieuwe leven tegemoet als vrachtvliegtuig. Het toestel is overgenomen door de Amerikaanse vrachtmaatschappij National Airlines die de Boeing gaat ‘omkatten’ tot vrachtvliegtuig en toevoegen aan een vloot van vijf 747-400F vliegtuigen.

Volgens Global was het niet langer mogelijk het toestel onder de huidige voorwaarden op commercieel verantwoorde basis in te zetten. Daarom werd eind april 2021 de stekker uit het project getrokken, het personeel ontslagen en het vliegtuig in de etalage gezet.

Het bedrijf kreeg eind juli 2017 van de U.S. Interagency Airtanker Board (IAB) toestemming om gedurende zeventien maanden natuurbranden in Amerika te bestrijden met de The Spirit of John Muir Die toestemming was nodig om in dat land zogenoemde CalFire contracten te kunnen sluiten met de United States Forest Service (USFS).  Die organisatie had echter alleen contracten voor vliegtuigen met een maximale bluscapaciteit van 18.900 l.

The Spirit of John Muir, de tot blusvliegtuig omgebouwde Boeing 747-400 kan echter tijdens een enkele run 72.000 l water en brandvertragend vloeistoffen kan droppen. En daarin voorzag de Amerikaanse regelgeving nog niet.

Het toestel kon door de hoge kruissnelheid (> 950 km/h) binnen 4,5 uur iedere brandhaard in Amerika bereiken en wa binnen twintig uur overal ter wereld inzetbaar.