Nieuws

BIRKIRKARA – SmartLynx Malta kon bijna niet wachten op de komst van de eerste twee tot vrachtvliegtuigen omgebouwde Airbus A321-200 PCFs, maar nu is het eerste toestel daadwerkelijk in het register van Malta opgenomen als 9H-CGA. Het vliegtuig zal vervolgens worden ingezet voor de Express Division van Deutsche Post’s DHL group.

SmartLynx is voornemens aan het A321 PCF duo in 2021 twee toestellen toe te voegen, gevolgd door nog eens vier in 2022. Uiteindelijk wil SmartLynx in 2023 beschikken over een vloot van tien Airbus vrachtvliegtuigen.

Volgens de Letse luchtvaartmaatschappij zijn de in 2015 tijdens de Paris Air Show aangekondigde Airbus A320 en A321 PCF varianten niet alleen goedkoper in gebruik, maar verbruiken ze in vergelijking met de Boeing 757 ook twintig procent minder brandstof.

Daardoor vervuilen ze in het ‘middle of the market segment’ ook beduidend minder. Bovendien zij het de enige toestellen met een enkel gangpad die zowel op het hoofddek als in de belly containers en pallets mee kunnen nemen, wat niet alleen tot meer vrachtvolume leidt, maar ook snellere laad- en lostijden mogelijk maakt.

A321s bieden na ombouw tot vrachtvliegtuig op het hoofddek plaats aan veertien standaard palletposities en in de onderste vrachtruimen aan nog eens tien kleinere. Al met al kan tot 27,9 ton vracht vervoerd worden over een afstand van 2.300 nm (4.260 km).


Deutsche Post
SmartLynx Malta sloot eind februari 2021 een overeenkomst met de Express Division van de Deutsche Post DHL Group voor het inzetten van twee A321-200 PCF vrachtvliegtuigen. Beide vliegtuigen zullen in de loop van 2021 ingezet gaan worden binnen de Europese vrachtvloot van DHL

SmartLynx is onderdeel van de in Centraal en Oost Europa gevestigde Avia Solutions Group.

SmartLynx uit Letland is een ACMI-operator die vliegtuigen compleet met bemanning,  verzekering en onderhoud aan andere maatschappijen verhuurt. Daarvoor worden A320-200s (16) en A321-200s (7) ingezet onder de merknamen SmartLynx Airlines,  SmartLynx Estonia en SmartLynx Airlines Malta. De onderneming werd medio 2016 verkocht aan de Nederlandse Stichting Tripod Investment Management (STIM).