Nieuws

HELSINKI – Saab Finland en het Finse Varjo Technologies hebben een systeem ontwikkeld waardoor mixed reality (XR) technologie kan worden geïntegreerd in de Saab Gripen E/F simulators.

Volgens Saab moeten piloten het gevoel hebben dat ze in de echte wereld vliegen terwijl ze een simulator gebruiken. Tot nu toe waren daarvoor bolvormige simulators nodig om ​​virtual reality-ervaringen te creëren. Maar omdat conventionele dome-simulators met flatscreens werken, kan een 3D-ervaring alleen worden bereikt met een speciale bril.

De virtuele headsets van Varjo hebben echter aparte schermen voor elk oog met elk een ingebouwde 3D-functie. Varjo’s Bionic Display is gebaseerd op hoe het menselijk oog werkt. Mensen zien alles in het midden van het gezichtsveld in ultrahoge resolutie terwijl alles in het perifere zicht in lagere resolutie wordt waargenomen.

Varjo wist dit te simuleren door patronen op het oogoppervlak te projecteren met infrarood LED’s die worden bewaakt door kleine camera’s en waarvan de resolutie zich aanpast aan de bewegingen van het oog.
Deze technologie maakt gebruik van videocamera’s om constant de omgeving vast te leggen voor gemengde realiteit. Dit betekent dat de beelden uit de echte wereld volgens hetzelfde principe werken: het beeld met hoge resolutie komt in het brandpunt.

Dit kan volgens het Finse bedrijf worden bereikt met krachtige spelcomputers om de technologie te bedienen in plaats van peperdure supercomputers.