Nieuws
An Alaska Airlines 737-9 is serving as the flying test lab for Boeing's 2021 ecoDemonstrator program, which will evaluate about 20 technology projects. (Boeing rendering)

SEATTLE – Boeing en Alaska Airlines gaan gezamenlijk de komende vijf maanden twintig nieuwe technologieën testen in een Boeing 737 MAX 9 in het kader van het ecoDemonstrator programma. Daarbij zal worden samengewerkt met negen industriepartners.

Binnen het huidige programma wordt onder meer een nieuw blusmiddel uitgeprobeerd dat bedoeld is om Halon 1301 te vervangen (dit wordt niet meer geproduceerd). Daarnaast worden in samenwerking met de U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration metingen in de atmosfeer uitgevoerd om luchtvervuiling te meten.

Ook worden de randen van de motorinlaten voorzien van groeven om op die manier te onderzoeken of dit leidt tot minder geluidsoverlast. Tevens zullen methoden worden toegepast om composiet restmateriaal dat afkomstig is van de vleugelproductie van de nieuwe 777X een ’tweede leven’ te geven als cabinepanelen in de MAX9.

Boeing is sinds 2012 actief met het ecoDemonstrator programma waaraan werd meegewerkt door meerdere luchtvaartmaatschappijen. Daarbij werden bijna 200 veelbelovende ontwikkelingen vliegend getest.