Nieuws

NIEUW VENNEP – Al enige tijd is er in het Nederlands Transport Museum (NTM) gewerkt aan de restauratie van een SOCATA Rallye. Vrijwilligers hebben het vliegtuig omgetoverd tot een juweeltje dat op zaterdag 29 mei 2021 met de toepasselijke maar fictieve registratie PH-NTM op een container is gehesen als poortwachter voor het NTM in Nieuw-Vennep.

De SOCATA Rallye werd in de jaren vijftig als MS.880 ontwikkeld door het Franse Morane-Saulnier en maakte op 10 juni 1959 zijn eerste vlucht. In 1966 ging Morane-Saulnier op in SOCATA. Tot het einde van de productie in 1984 zijn er zo een 3.300 van gebouwd. Daarna is de productie overgenomen door PZL in Polen en is het toestel op de markt gebracht als PZL Koliber.

De Rallye van het NTM is een SOCATA MS.883 Ralley 115 met constructienummer 1365, gebouwd in 1970 en afgeleverd in februari 1971 met de registratie D-EAGY.

In 2020 kwam het toestel naar het museum waar het werd opgeknapt en geschilderd in de standaard NTM kleuren.

Vanaf zaterdag 5 juni 2021 is het museum weer open voor het publiek. Voor openingstijden en voorwaarden zie www.nederlandstransportmuseum.nl.

(Toto’s: Nederlands Transport Museum)