Nieuws

STOCKHOLM – Saab heeft twee in januari 2021 bestelde Air Tractor AT-802 Fire Boss turboprops ontvangen en toegevoegd aan de uit twee blusvliegtuigen van dit type bestaande vliegende brandweer vloot.

In eerste instantie bestelde Saab in april 2020 twee Air Tractor AT-802 Fire Boss turboprops om deze vanaf Nyköpingte te gaan inzetten voor de bestrijding van natuurbranden. De toestellen kunnen elk 35.000-50.000 liter water per uur boven brandhaarden afwerpen. Vanaf deze basis kunnen ze binnen twee uur in Kopenhagen of het oosten van Finland zijn of binnen drie uur in Luleå in het noorden van Zweden.

Beide vliegtuigen konden ook op verzoek van andere landen ingezet worden. Aan het contract uit 2020 ging een ‘oefenperiode’ van een jaar vooraf. In januari 2021 verstrekte de Zweedse MSB een aanvullende opdracht om tot 2023 een rol van betekenis te blijven spelen bij de bestrijding van natuurbranden. Daarop werden door Saab twee extra toestellen besteld.