Nieuws

OSLO – De Europese Commissie heeft Babcock Scandinavian Air Ambulance gevraagd hun Citation Latitude ambulancevliegtuig het hele jaar beschikbaar te houden voor eventuele inzet bij catastrofes.

Het toestel werd voor het eerst getoond tijdens de European Business Aviation Convention and Exhibition (EBACE 2019), en was de eerste ambulancevariant van dit nieuwe type mid-size zakenjet dat kan worden ingericht met een of twee brancards. Babcock liet in het toestel vervolgens een volledig geïntegreerd interieur aanbrengen met meerdere aansluitpunten voor stroom en zuurstof.

Volgens de operator is de Latitude door de hoge kruissnelheid van 446 kts (826 km/h) en lage cabinedruk op FL450 (13.716 m) een ideaal ambulanceplatform. Het toestel heeft een vliegbereik van 2.700 nm (5.000 km) na vertrek van een baan die maximaal 1.100 m lang hoeft te zijn. De landingsrol bedraagt iets meer dan 750 m.

Het Britse Babcock heeft een vloot van ruim 300 toestellen voor medische vluchten waarmee jaarlijks 90.000 patiënten worden vervoerd. De Latitude werd in 2017 besteld samen met tien King Air 250 turboprops die de komende vijf jaar in opdracht van de Noorse overheid ambulancevluchten mogen gaan uitvoeren.

Foto: ebace.aero

De beste tips voor 'Air to air fotografie'?

Die krijg je 25 juni tijdens de Online Masterclass! 
Expert webinar  i.s.m. Cristian Schrik

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur