Nieuws
Foto: Bedfordshire Fire and Rescue Service.

CRANFIELD – De elektromotor aangedreven Piper PA-46-350 eMalibu van startup Zero Avia heeft donderdagmiddag (29 april) rond 15:30 uur lokale tijd door nog onbekende oorzaak een noodlanding moeten maken in Milton Keynes in het Britse graafschap Buckinghamshire. Daarbij scheurde de linker vleugel van de romp. Bij het ongeval raakten beide inzittenden niet gewond.

De Amerikaanse startup voltooide op 24 september 2020 een eerste acht minuten durende testvlucht met de elektromotor aangedreven Piper PA-46-350 eMalibu. De hiervoor benodigde energie was afkomstig uit een brandstofcel.
Met het toestel inmiddels Brits geregistreerde toestel werd op 19 juni 2020 al een eerste vlucht binnen Europa uitgevoerd waarbij de stroom werd geleverd door accu’s

Volgens het bedrijf uit Californië, dat in februari 2019 een eerste proefvlucht met de aangepaste Piper eMatrix uitvoerde, is het gebruik van deze duurzame vorm van brandstof efficiënter en economisch meer verantwoord dan accu-aandrijving of traditionele turbine-aandrijving.

ZeroAvia hoopt in 2022 zover te zijn, dan het aandrijfsysteem aan vliegtuigbouwers en operators kan worden aangeboden. Daarnaast wordt gemikt op de ontwikkeling van een toestel dat tien tot twintig passagiers zal kunnen vervoeren over een afstand van 300-500 nm (555-925 km).

Foto’s: Zero Avia.

Piper M350 Piper eMatrix.