Nieuws

OLATHE- Piper Aircraft mag dankzij een Europees aanvullend typecertificaat het Garmin Autoland installeren en leveren in de eenmotorige M600/SLS turboprop. Het systeem wordt door Piper aangeduid als het HALO Safety System/

Met Garmin Autoland is digitale technologie beschikbaar waarmee passagiers een vliegtuig naar een vliegveld kunnen dirigeren wanneer de piloot om welke reden dan ook niet meer in staat is om te vliegen.

Doet zich zo’n noodsituatie voor, dan kunnen de inzittenden met een simpele druk op de knop Autoland activeren en het vliegtuig naar het meest geschikte (uitwijk)vliegveld laten dirigeren. Daar zal het toestel een automatische landing uitvoeren en tot stilstand komen op de landingsbaan waarna de motor wordt uitgezet.

Autoland is onderdeel van de Garmin Autonomí die inmiddels bestaat uit Autoland, Emergency Descent Mode (EDM) en Electronic Stability & Protection (ESP). Het kan worden aangevuld met zaken als Surface Watch, Safe Taxi en Flight Stream connectiviteit.

Garmin biedt de Autoland optie aan in combinatie met de G3000 cockpit. Deze was na certificatie door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten in mei 2020 al beschikbaar voor de Piper M600 en de de G2 VisionJet van Cirrus. Ook de Franse fabrikant Daher biedt het systeem na certificatie aan voor de TBM 940 turboprop. Sinds de Amerikaanse certificatie is Autoland in 67 vliegtuigen ingebouwd.

Piper voerde inmiddels met een toestel meer dan honderd luchten uit om de werking aan klanten te demonstreren.

Piper voerde inmiddels met een toestel meer dan honderd luchten uit om de werking aan klanten te demonstreren. De zespersoons M600 haalt een maximum kruissnelheid van 274 kts (507 km/h)  bij een maximaal vliegbereik van  1.654 nm (2.748 km) en een nuttige lading van 1.089 kg.