Nieuws

EGLIN AIR FORCE BASE – De Air National Guard heeft woensdag (21 april) een tweede F-15EX Eagle ll ontvangen.

Het eerste toestel werd op 11 maart overgedragen aan de Amerikaanse luchtmacht en overgevlogen naar Eglin AFB in Florida voor verdere tests bij het 40th Flight Test Squadron. Daar werd op 7 april de nieuwe naam van het toestel bekendgemaakt: F-15EX Eagle ll

De USAF wil met de F-15EX snel verouderende F-15C/D gaan vervangen en wil in eerste instantie vanaf het tweede kwartaal van 2021 met twee toestellen gaan testen en evalueren waarna de overige zes in 2023 op Kinsley Field worden gestationeerd. De eerste twee toestellen zijn inmiddels in aanbouw.

In 2021 worden fondsen vrijgemaakt voor nog eens twaalf EX-varianten waarna de komende vijf jaar in totaal 76 gevechtsvliegtuigen van dit type moeten worden geleverd. Dat aantal kan mogelijk oplopen tot 200 terwijl oorspronkelijk was uitgegaan van 144. De Amerikaans luchtmacht vliegt sinds januari 1976 met de F-15 en bestelde eerste negentien jaar geleden de laatste F-15E Strike Eagles.

De F-15EX is afgeleid uit de voor Qatar bestemde F-15QA. Dat toestel krijgt onder meer fly-by-wire, een digitale cockpit, geavanceerde radar en geoptimaliseerde sensoren. Ook is het toestel dankzij ’s werelds snelste missiecomputer voorbereid op elektronische oorlogsvoering.
Wanneer de vliegtuigen worden uitgerust met Boeing’s Advanced Missile and Bomb Ejector Rack (AMBER) kunnen tot 22 verschillende wapensystemen worden meegenomen.

Het Amerikaanse ministerie van defensie besloot vervolgens de 173rd Fighter Wing op Kinsley Field in Oregon aan te wijzen als eerste Air National Guard squadron dat met de nieuwe F-15EX multi-role gevechtsvliegtuigen mocht gaan vliegen. Het squadron kan na het voltooien van het testprogramma op Eglin AFB binnenkort de eerste twee vliegtuigen tegemoet zien.

De tweede F-15 EX Eagle II
De nieuwe naam werd op 7 april 2021 bekend gemaakt.
Foto Boeing

De F-15-EX vloog op 2 februari 2021 voor het eerst. Foto Boeing.

Foto: U.S. Air Force.

1 reactie op “Boeing levert opnieuw F-15EX Eagle ll af

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    “Good old soldiers never die” is een bekend gezegde en dat geldt zeker voor de fameuze F 15 Eagle die mij als oud dienstplichtig militair in de Prins Bernhardkazerne te Amersfoort als mooie muziek in de oren klonk wanneer een paar F 15 toestellen tegelijk van de nabij gelegen vliegbasis Soesterberg opstegen. Dat men anno 2020 nog een nieuwe toekomst tegemoet gaat, blijkt maar eens dat een goed en doordacht ontwerp nog jaren mee kan en dat kan men niet van alle menselijke creaties zeggen. De mooie en sierlijke F 16 mag bij eerstgenoemde gezegde ook niet ontbreken. De F 15 én F 16 paar apart… !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe maak ik de mooiste vliegtuigfoto's?

Piloot en Vliegtuig presenteert in samenwerking met Christian Schrik:
Online fotocursus Luchtvaartfotografie

Vrijdag 28 mei | Deelname is gratis