Nieuws

VORONEZ – Het Russische luchtvaartconglomeraat United Aircraft Corporation (UAC) heeft besloten de Ilyushin Il-96-400M niet in serie te gaan produceren. Door ontbrekende orders, komen slechts twee exemplaren beschikbaar voor de Russische overheid.

De Russische overheid had fondsen beschikbaar gesteld om zes testvliegtuigen te bouwen. Verwacht werd dat het toestel na 2021 in serie zal worden geproduceerd na een eerste vlucht in dat jaar.

Bij de Russische vliegtuigbouwer VASO in Voronez worden de contouren echter steeds zichtbaarder van dit verkeersvliegtuig voor de lange afstand. De Il-96-400M krijgt een 8,59 m langere romp dan de huidige Il-96-300 die op 28 september 1988 voor het eerst vloog en waarvan 32 exemplaren zijn geproduceerd bij VASO. Het laatste toestel van dit type voltooide in april 2021 de eerste vlucht.

Om de ontwikkelingskosten te drukken, wordt gebruik gemaakt van de romp van het Il-96-400T vrachtvliegtuig. Daardoor kan de M-variant plaats gaan bieden aan 305 passagiers (drie klassen), 350 reizigers (twee klassen) of 402 vlieggasten (enkele klasse). Passagiers wacht daarbij moderne touchscreen displays, lichtregelsystemen, beelden van een videocamera in de neus van het toestel, satellietcommunicatie, internet en Wifi.
Andere bijzonderheden worden verrijdbare wiegen voor baby’s, aparte kinderstoelen en ruimte voor passagiers met een handicap.

Het maximale startgewicht van de IL-96-400M komt rond de 270 ton te liggen bij 58.000 kg nuttige lading. Gesproken wordt over een maximaal vliegbereik van 10.000 km waarbij de aandrijving zal geschieden door Aviadvigatel PS-90A-1 turbofans.

5 reacties op “Update: Geen serieproductie ‘nieuwe’ Il-96-400M

 1. Anton Schiere schreef:

  Als dit zulke oude en daarmee typisch minder efficiënte motoren zijn doemt de vraag op:
  Hoe lang duurt ’t überhaupt nog voor landen bij het geven van overvlieg toestemming eisen stellen aan de vervuiling die een bepaald type toestel veroorzaakt? Vergelijkbaar dus met zoals steden milieuzones instellen en vervuiling afhankelijke tarieven zoals luchthavens die al rekenen.

  In dit zelfde verband kun je vraag stellen waarom in de luchtvaart vooral bij passagierstoestellen zoveel aandacht is voor uitstoot en overlast reductie, terwijl juist in de luchtvrachtsector oude inefficiënte en meer overlast veroorzakende toestellen worden toegepast?

 2. Hippo schreef:

  Die motoren zijn bijna 30 jaar oud. Ze kunnen het ‘high bypass for economy’ noemen wat ze willen, maar dat maakt het niet minder verouderde techniek. Het moge duidelijk zijn dat Rusland zijn eigen olievoorraad heeft en zich niet bepaald bekommert om uitstoot, Boeing of Airbus zouden hier never nooit meer mee kunnen aankomen bij hun klanten vandaag de dag.

 3. Ruud Vos schreef:

  Welzeker! Anders krijg je drie x dezelfde stoelbenaming 😉

 4. M Kroon schreef:

  Haha afhankelijk van de indeling is er dus een onderscheid of je ‘passagier’ , ‘reiziger’ of ‘vlieggast’ bent 😀

 5. Frans Eekhout schreef:

  Een toestel geschikt voor Surinam Airways dat geen licentie heeft om met zuinige tweemotorige wide-body’s te vliegen en aangewezen is op verouderde A340 toestellen.Het vliegbereik van deze IL96-400 M lijkt mij net voldoende om de route Paramaribo naar Amsterdam te vliegen, Een “moderner” alternatief is mijns inziens nu niet (meer) voorhanden…, maar of men met Russische jets wilt gaan vliegen i.p.v. Amerikaanse of Europese blijft wel de vraag.

De beste tips voor 'Air to air fotografie'?

Die krijg je 25 juni tijdens de Online Masterclass! 
Expert webinar  i.s.m. Cristian Schrik

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur