Nieuws

EELDE – Maandag (19 april) is voor het eerst door een elektromotor aangedreven vliegtuig gebruik gemaakt van de op Groningen Airport Eelde aanwezige laadpaal.

Het bezoekende toestel was afkomstig van Teuge Airport waar de E-Flight Academy als eerste Nederlandse vliegopleider vanaf mei lesvluchten aan gaat bieden met de Pipistrel Velis Electro.

De in juni 2020 door de EASA (EASA.A.573 TCDS) gecertificeerde Electro (voorheen Alpha Electro) is een tweepersoons trainingsvliegtuig (EASA-LSA) met een leeggewicht van 428 kg, een MTOW van 600 kg en een kruissnelheid van 157 km//h.

De Velis heeft een innovatieve propeller die wordt aangedreven door een 57 kW (76 pk) sterke elektromotor. Deze vloeistofgekoelde Emrax E-811-268MVLC motor weegt slechts 20 kg. De Pipistrel PB345V124E-L accu’s zijn goed voor een opbrengst van 24,8 kWh waardoor er  circa 50 minuten (plus VFR reserve) mee kan worden gevlogen voordat er een fast recharge van 45 tot 60 minuten nodig is. Gedurende de vlucht wordt tijdens  het dalen tot 13% energie teruggewonnen door de speciaal ontworpen propeller die energie kan opwekken middels  de technologie van regenerative breaking.

De E-Flight Academy beschikt over twee toestellen van dit type, de PH-EFL en PH-ZEF ( Zero Emission Flight). Voor vluchten langer dan vijftig minuten kan worden teruggevallen op de PH-VFL, een Pipistrel Virus met Rotax aandrijving.

In april volgen familiarisatievluchten voor de instructeurs waarna in mei vanaf de Skydeck hangaar of Teuge Airport met de daadwerkelijke lesvluchten wordt gestart.

De E-Flight Academy leidt op voor het PPL (Private Pilot License) en het betaalbare LAPL (Light Aircraft Pilot License). Ook worden conversietrainingen aangeboden.

Foto’s Groningen Airport Eelde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe maak ik de mooiste vliegtuigfoto's?

Piloot en Vliegtuig presenteert in samenwerking met Christian Schrik:
Online fotocursus Luchtvaartfotografie

Vrijdag 28 mei | Deelname is gratis