Nieuws
Eurofighter Typhoons onderschepten Russische vliegtuigen boven de Baltische Zee. (Foto: NATO)

RAMSTEIN – Onderscheppingsjagers van de NATO hebben maandag (29 maart) een ongebruikelijk groot aantal Russische bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen onderschept boven het noordelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Zwarte Zee en de Baltische Zee. Daarbij werden in zes uur tien liefst tien scrambles uitgevoerd.

Ook de gevechtsleiding van de Koninklijke Luchtmacht zette maandagmorgen twee Belgische F-16’s boven Nederland in. De toestellen wachtten boven de Noordzee twee Russische TU-95’s (Bears) op die al gevolgd werden door NAVO-partners. De Bears naderden het Nederlands NAVO-verantwoordelijkheidsgebied en hielden zich niet aan de identificatieprocedures.

De Belgische straaljagers vlogen vanaf de basis in Florennes in een rechte lijn over Schiphol en Texel naar een positie boven de Noordzee, maar hoefden uiteindelijk niet in actie te komen. De Bears bleven in het gebied waarvoor het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is. De Britse Royal Air Force bleef de toestellen vervolgens volgen.