Nieuws

PAL-V krijgt ‘Aspen’ dashboard

5

RAAMSDONKVEER – De door het Nederlandse bedrijf PAL-V International B.V. ontwikkelde Liberty krijgt een door Aspen Avionics ontwikkeld Evolution 1000 Primary Flight Display (PFD).

 

De PAL-V mag sinds oktober 2020 de openbare weg op. De onderneming bereidt zich nu voor op de volgende stap: het bewijs van luchtvaardigheid in de aanloop naar de EASA certificatie in 2022. Daarbij moet worden voldaan aan 1.500 criteria  die vastgelegd zijn in  EASA’s Certification Specifications voor Small Rotorcraft (CS-27) 

Het bedrijf werkt sinds een aantal jaren aan een concept dat sinds 2009 telkens is geoptimaliseerd en sinds februari 2017 besteld kan worden als Liberty Pioneer en Liberty Sport. De Liberty Pioneer gaat €499.000 kosten, de Liberty Sport €299.000.

Door bij het ontwerp met bestaande technologieën te werken en aan te sluiten bij bestaande regelgeving, kan het voertuig sneller in productie worden genomen dan concepten van andere fabrikanten.

Vergeleken met eerdere concepten is sprake van een ontwerp dat in samenwerking met Italiaanse designbureau ’s is ontwikkeld.

Beide modellen hebben een dubbel uitgevoerd Rotax 912iS aandrijfsysteem van 200 pk waarbij de kantelende cabine en toegepaste vering en demping tijdens weggebruik een sportieve rijstijl mogelijk maken.

De Liberty krijgt een topsnelheid  van 160 km/h op de weg en 180 km/h in de lucht. Het toestel krijgt een nuttige lading van 246 kg en een vliegbereik van 500 km (1.315 km op de weg).

 

Het eerste conceptmodel vloog in april 2012.

5 reacties op “PAL-V krijgt ‘Aspen’ dashboard

 1. Peter schreef:

  Kijk eens op de PAL-V website, daar staat heldere uitleg over hoe handig een Liberty in de praktijk is/ zal zijn.
  Het is een handige en comfortabele auto en een volwaardig vliegtuig ( rotorcraft) met alles er op en aan wat je daarvoor nodig hebt! Enjoy!
  PS en aan een trekhaak wordt natuurlijk gewerkt….

 2. Frans EEKHOUT schreef:

  1) Vraag mij wel af of het zowel een auto- en vliegtuigkenteken krijgt. Een autonummerplaat aan voor en achterzijde en aan de zijkanten – goed leesbaar – een vliegtuig/helicopter registratie, of hoe wordt de PAL-V voor zowel de weggebruiker als mede luchtvaartuigen duidelijk zichtbaar ?
  2) Waar vindt de APK keuring plaats en bij wie ?
  3) Moet men soms ook nog wegenbelasting betalen of gelden er andere regels omdat het deels een luchtvaartuig is ?
  4) Valt het onder de categorie helicopters of ultra-light of anderszins ?
  5) Het heeft een één-mens-besturing logisch voor op de weg, maar hoe is het als men vliegt is er dan voor de duo passagier ook een (nood) besturing en heeft het behalve een normale snelheidsmeter ook nog een kunstmatige horizon of is dat elektronisch verwisselbaar ?

 3. Frans EEKHOUT schreef:

  Dat wordt dus toeren met een “vliegrijbewijs/brevet” en nu maar kijken met wat voor soort van auto/helikopter verzekering men moet hebben. Je zult maar even een parkeerplaats moeten zoeken bij een groot winkelcentrum om vliegend met volle boodschappen huiswaarts te keren. Vliegt men straks alleen op “VFR of ook IFR basis” en alleen overdag of mag men er ook in de avond- en nachturen mee vliegen indien er geen geluidsrestricties zijn ? Leuk “Kerstcadeau” maar of het dan onder een kerstboom past weet ik niet zo gauw…? Leuk “speeltje” !

 4. […] zullen hier vanaf oktober 2017 de eerste drie pre-productie Liberties worden gebouwd, waarna in 2018 de serieproductie opgestart wordt. Door de grote vraag sluit PAL-V niet uit dat deze faciliteit snel uitgebreid moet […]

 5. […] Beide modellen zullen door het Nederlandse bedrijf in serieproductie worden genomen. […]