Nieuws

MOSKOU – Bij een startincident met een strategische Tupolev Tu-22M3M Backfire bommenwerper zijn dinsdag (23 maart) drie van de vier bemanningsleden om het leven gekomen toen hun schietstoelen op de startbaan door nog onbekende oorzaak werden geactiveerd. Een vierde bemanningslid raakte ernstig gewond. Het ongeval vond plaats op Shaikovka AFB, zo’n 300 km ten zuidwesten van Moskou.

De Russische luchtmacht is momenteel bezig met de modernisering van de Backfire. De fabrikant had na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nog meerdere rompen en onderdelen van deze strategische ‘swept wing’ bommenwerper op voorraad.

De M3 varianten worden daarbij voorzien van moderne navigatie-apparatuur, beveiligde datalink mogelijkheden, geavanceerde SPV-24-22 doelaanwijssystemen en ‘kunstmatige intelligentie’ voor het voeren van elektronische oorlogsvoering.

De gemoderniseerde vliegtuigen worden tevens voorbereid op het afvuren van de hyperonische Kinzhal raket en het Kh-32 ‘aero-ballistische’ wapensysteem.

Bij de fabriek in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tatarstan zijn sinds 1977 meer dan 500 Tu-22M Backfire bommenwerpers gebouwd waaronder 270 M3 varianten. Daarvan zijn er ruwweg nog zestig luchtwaardig. Er zullen dertig Tu-22s op de M3M standaard worden gebracht. De eerste moesten rond 2021 in dienst komen.