Nieuws

EINDHOVEN – Tot eind april 2021 verplaatst de 101st Combat Aviation Brigade (CAB), genaamd “Wings of Destiny”, zich met 35 helikopters via Nederland terug naar de Verenigde Staten. Naast Blackhawk helikopters (UH-60 en HH-60), vliegen er Chinook-transporthelikopters (CH-47)  en Apache gevechtshelikopters (AH-64) van Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. Ook gaan er zo’n 1.200 voertuigen en containers, voornamelijk over de weg, naar de havenstad.

Dit is maar een gedeelte deel van het totale aantal helikopters van de 101st CAB, het grootste gedeelte is in Griekenland al verscheept.

101st CAB is een onderdeel van de in Nederland beroemde 101st Airborne Division, die bekend is geworden door de bevrijding van Eindhoven in september 1944. En ook bekend is van de TV serie ‘Band of Brothers’.

Host Nation Support

De Verenigde Staten vroegen Nederland om ondersteuning bij de verplaatsing. Defensie zet ongeveer 75 militairen in voor deze zogenoemde “Host Nation Support.” Dat gebeurt voornamelijk in de Rotterdamse haven en rondom Vliegbasis Eindhoven.

De helikopters zijn tussen 15 maart en 17 maart op weekdagen in groepjes naar Rotterdam gevlogen. Daar wordt alles ingescheept voor de verdere reis naar de thuisbasis Fort Campbell in de staat Kentucky.

Helikopterbrigade

De brigade van de 101st Airborne Division was ruim negen maanden in Oost-Europa. Daar maakte het deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Er werd onder meer getraind met NAVO-partners, met name in het oosten van Europa.

Tegelijkertijd met het vertrek van 101stCAB, is de opvolger 1stCAB aangekomen in Frankrijk om vandaar uit weer negen maanden in (oost) Europa te gaan oefenen.

Nederlandse inzet
Het overslagterrein in de Rotterdamse haven is ‘tijdelijk militair object’. Dit wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht en hondenteams van de luchtmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid van het transportschip. Zo controleren duikers de kades op explosieven. De Koninklijke Luchtmacht coördineert en begeleidt de binnenkomst van de helikopters.

De 35 helikopters maken op Eindhoven een tussenstop. De luchtmacht bewaakt de toestellen en voorziet ze van brandstof. Ook kunnen Amerikaanse militairen de toestellen er eventueel  repareren. Achter de schermen maakte de MIVD een veiligheidsanalyse. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van het Amerikaanse personeel.

Tekst en foto’s Joris van Boven

Foto’s hieronder: Alex van Noije