Nieuws

LOS ANGELES – Twee voormalig SpaceX medewerkers hebben Talyn Air opgericht om gezamenlijk een electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) luchtvaartuig te ontwikkelen. Het door beiden bedachte concept bestaat uit een Talyn Lift Vehicle waaronder een Talyn Cruise wordt gehangen.

Wanneer de combinatie na verticaal opstijgen op kruishoogte is, ontkoppelt het ‘moederschip’ de module die vervolgens op eigen kracht naar de plaats van bestemming vliegt. Daar aangekomen wordt het geheel aangekoppeld aan een tweede autonoom vliegend moederschip waarna de landing plaats vindt. Volgens de initiatiefnemers kan op deze manier een hogere snelheid gekoppeld worden aan een groter vliegbereik omdat de weerstand verhogende rotors achterwege kunnen blijven.

Gemikt wordt op een nuttig lading van 454 kg, een vliegbereik van 350 mijl (563 km/m) bij een kruissnelheid van 205 mph (339 km/h). Gesproken wordt daarbij over een piloot en vijf passagiers. Ook kan de combinatie ingezet worden voor vrachtvervoer of militaire doeleinden.