Nieuws

KOKSIJDE – Voor de drie nieuwe A400M-transportvliegtuigen vindt in de week van 22 tot 26 maart de oefening Arizona Dream plaats. Het belangrijkste doel daarvan is de ontplooiingsprocedures te testen. De 15 Wing Luchttransport moet bewijzen dat ze vanop een uitvalsbasis snel en efficiënt militairen en materiaal kan inzetten.

Tijdens de oefening zal het vliegveld van Koksijde dienstdoen als operationele uitvalsbasis of deployed operating base (DOB). Deze eerste echte test is essentieel om verder te evolueren naar een volledige operationele inzetbaarheid van de nieuwe toestellen.

Ook bij deze oefening gooit corona echter roet in het eten. Oorspronkelijk zou deze testfase plaatsvinden boven de woestijn van de Amerikaanse staat Arizona. De A400M zou daar deel uitmaken van een grote internationale oefenperiode.

Met oefeningen in dunbevolkte gebieden tracht Defensie de hinder in eigen land te beperken. De vele vlieguren die voor dergelijke oefeningen essentieel zijn, zullen boven Vlaanderen immers meer opgemerkt worden dan boven een woestijn.

Als knipoog naar de geannuleerde trainingsperiode kreeg deze oefening de naam Arizona Dream mee. De glimlach én beroepsernst bewaren, ook in soms vervelende situaties, blijft een van de belangrijkste eigenschappen van onze militairen.

Tekst: Jimmy Stroobants/Luchtcomponent

Foto’s Evelien Uytterhoeven/Luchtcomponent

1 reactie op “Eerste oefening voor nieuwe Belgische A400Ms

  1. Lycke Eric schreef:

    gezien boven gingelom/montenaken ..imposant! Bluven trainen zoek zeggen ,keep on practice ,ubung mact den meister !!