Nieuws

MOSKOU – Ilyushin en het Russische industrie conglomeraat United Aircraft Corporation hebben een contract getekend met het Hongaarse bedrijf Aviation Engineering Zrt voor de modernisering en licentiebouw van de  eenmotorige Ilyushin Il-103M.

De Il-103M wordt een opgewaardeerde variant van de in februari 1996 in Rusland gecertificeerde Il-103. Het toestel werd in december 1998 ook door de Amerikaanse FAA goedgekeurd voor gebruik.

De vierzitter heeft een 210 pk sterke IO-360ES voor het brandschot, een MTOW van 1.300 kg en een nuttige lading van 350 kg. Dankzij een brandstofvoorraad van 200 l Avgas is een vliegbereik mogelijk van 750 km bij kruissnelheden van 180-225 km/h. Het toestel is onder meer verkocht in Rusland Wit-Rusland, Peru, Myanmar en Zuid-Korea.

In november 2018 werden door Ilyushin en  Kazachstan Aviation Plant plannen bekend gemaakt voor de oprichting van  een joint venture   die in 2022  de serieproductie van de  Il-103M in Kazachstan mogelijk moest maken. .Deze joint venture moest niet alleen leiden tot serieproductie, maar ook verantwoordelijk worden voor de verkoop en after-sales service van de vierzitter. De status van deze plannen is momenteel niet bekend.