Nieuws

TOULOUSE – Airbus en motorfabrikant Rolls-Royce voeren gezamenlijk een studie uit naar de effecten van de uitstoot vluchten waarbij de motoren van en vliegtuig gevoed worden met uitsluitend duurzame brandstof. Airbus heeft daarvoor het prototype (MSN 1) van een Rolls-Royce Trent XWB aangedreven A350-900 beschikbaar gesteld waarmee recent een eerste vlucht werd uitgevoerd.

Tijdens de studie zullen zowel op de grond als in de lucht emissiemonsters genomen worden waarbij in het najaar van 2021 metingen op kruishoogte zullen worden worden uitgevoerd door een Falcon 20-E zakenjet van de Duitse luchtvaart- en ruimtevaartorganisatie DLR.

De brandstof wordt geleverd door Neste en bestaat onder meer uit gerecyclede plantaardige olie voor huishoudelijk gebruik. Volgens deze producent leiden vluchten met honderd procent Sustainable Aviation Fuel (SAF) tot een emissiereductie van tachtig procent.

Tijdens de studie zullen ook de uitstoot van traditionele Jet A1, brandstof met een laag zwavelgehalte en duurzaam gewonnen brandstof met elkaar vergeleken worden.

Momenteel zijn vluchten met een mengsel van vijftig procent SAF en vijftig procent kerosine gecertificeerd.