Nieuws

ROME – De Italiaanse luchtmacht gaat de nieuw te ontwikkelen AW249/AH-249 aanvalshelikopter uitrusten met General Electric (GE) CT7-8E6 turboshaft motoren die elk 2.500 pk leveren. De helikopter wordt ontwikkeld in het kader van het New Exploration and Escort Helicopter (NEES) programma.

 

De AW249/AH-249 zal een MTOW krijgen van 7-8.000 kg en close air support moeten kunnen verlenen dankzij een wapenlast van 1.800 kg die onder zes ophangpunten zal kunnen worden meegenomen.

Leonardo zal bij de ontwikkeling gebruik maken van de met de AW129 Mangusto opgedane ervaringen die rond 2026 bij de Italiaanse strijdkrachten zal worden uitgefaseerd. Ook zullen componenten van de civiele AW149 in het nieuwe ontwerp worden verwerkt.

De Italiaanse Leonardo Company en de Poolse Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. (PGZ) groep werken sinds juli 2018 samen bij de ontwikkeling van deze  nieuwe tweemotorige  gevechtshelikopter. Die samenwerking is een gevolg van de bij de Poolse strijdkrachten gevoelde noodzaak om een nieuwe helikopter van dit type aan te schaffen.