NieuwsWOBURN – De productie van de Terrafugia Transition Roadable Aircraft (TRA) wordt door het Chinese moederbedrijf Geely verplaatst van Amerika naar China. Alle Amerikaanse medewerkers komen daardoor op straat te staan. Dit melden meerdere Amerikaanse media.

Het Amerikaanse bedrijf werd in 2017 overgenomen door het Chinese Geely. Hierdoor konden Terrafugia en het Zweedse China Euro Vehicle Technology AB (CEVT) gaan samenwerken om de TRA versneld op de markt te brengen. CEVT zou de TRA gaan uitrusten met een geavanceerde versnellingsbak en verschillende veiligheidsitems. CEVT werd in 2013 door het Chinese moederbedrijf, de GZhejiang Geely Holding Group, opgericht als ontwikkelcentrum voor zowel Volvo Cars (waarvan het bedrijf sinds maart 2018 honderd procent eigenaar is als de Geely Auto Group.

Terrafugia ontving eind januari 2021 uit handen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA het Special Light-Sport Aircraft (S-LSA) certificaat.

Daardoor mocht de TRA zich door het Amerikaanse luchtruim gaan begeven. Hoewel het ontwerp ook voldoet aan de National Highway and Traffic Safety Administration (NHTSA), moet dit keuringscertificaat nog worden verworden.

Het in 2006 opgerichte Terrafugia voltooide de eerste vlucht met hun vliegende auto, de Transition Roadable Aircraft (TRA) op 9 maart 2009. De opvallende kunststoffen creatie met opvouwbare vleugels werd daarbij aangeprezen als de ultieme tweezitter in de Amerikaanse Light Sport Aircraft (LSA) klasse. Ruim anderhalf jaar later waren de nodige vlieg- en rij-uren opgetekend waarbij de ervaringen konden worden doorvertaald naar ontwerpaanpassingen voor ‘Model Beta’.

Hoewel de marktintroductie vervolgens voor 2015 was voorzien, werd later uitgegaan van 2017 vanwege perikelen rond het maximale startgewicht (MTOW). Dat was oorspronkelijk bij wijze van uitzondering in plaats van de 599 kg die voor Light Sport Aircraft gelden, verhoogd naar 650 kg en nog weer later naar 762 kg. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten gaven vervolgens in juni 2016 voor ‘derde generatie’ TRA een MTOW af van maximaal 816 kg bij een nuttige lading van 227 kg.

In de cockpit van de tweezitter is Dynon Skyview avionica (onder meer een Electrical Flight Information Systems -EFIS) voorzien terwijl voor beide inzittenden airbags zijn aangebracht en een BRS airframe parachute.

De vierwieler wordt aangedreven door een 100 sterke Rotax 912 iS en komt na aan startaanloop van ruim 420 m los. Bijzonder is de aan het gashendel toegevoegde ‘boost’ functie. Deze moet zorgen voor kortstondig extra vermogen wanneer dit tijdens het vliegen vereist is

Bij een vliegsnelheid van 100 mph (161 km/h). kan dankzij een tankinhoud van 76 l en een uurverbruik van 19 l autobenzine (Mogas) tot 400 nm (644 km) gevlogen worden op maximaal 9.000 ft (2.743 m).

Op de weg wordt de TRA aangedreven door hybride elektromotoren met LiFePo accu’s waarbij tijdens het rijden drie camera’s ingeschakeld kunnen worden voor een beter zicht op achterop komend verkeer.

In Nederland is bij de PAL-V sprake van het omgekeerde. Dit voertuig is door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in oktober 2020 goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg terwijl nog toegewerkt wordt naar het Europese EASA typecertificaat in 2022.

1 reactie op “Productie Terrafugia verplaatst naar China

  1. Karel schreef:

    Is dit onze toekomst? Wij betalen de ontwikkelingskosten en vervolgens wordt het hele proces in China voortgezet. De kennis is daarbij goedkoop overgegaan…. Handige jongens die Chinezen…..