Nieuws

Ampaire overgenomen door Surf Air

SANTA MONICA – ‘Elektrificatie’ pionier Ampaire is overgenomen door Surf Air Mobility , een Amerikaans bedrijf dat onder meer vliegtuigen via maandabonnementen aanbiedt waaronder meerdere PC-12NG turboprops. Ampaire wordt daarbij ondergebracht in een nieuwe dochteronderneming, AMP

Via AMP zal een ‘zwengel’ worden gegeven aan het versneld elektrificeren van kleinere vliegtuigen die vanaf 2024 beschikbaar moeten komen voor de klanten van

Ampaire voerde in samenwerking met Mokulele Airlines op Hawaï met de door hen ontwikklede Electric EEL in het kader van een demonstratieprogramma tot begin februari 2021 gedurende zeventien dagen 22 testvluchten uit waarbij 23,6 uur is gevlogen.

De eerste retourvlucht vond op 9 december 2020 plaats en voerde van Kahului Airport (OGG) naar Hana (HNM). De twintig minuten durend vlucht van 2x 24 nm (2 x 45 km) kon op een enkele acculading worden uitgevoerd.
Mokulele Airlines is voornemens het toestel commercieel in te gaan zetten in samenwerking klimaatverandering gespecialiseerde Elemental Excelerator.

Tweede prototype
Met dit tweede prototype van de hybride aangedreven Electric EEL was begin oktober een 2:35 uur durende testvlucht uitgevoerd. Daarbij werd 341 mijl (549 km) overbrugd bij een gemiddelde snelheid van 135 mph (217 km/h) op FL85 (2.590 m). Met dit toestel was sinds de eerste 35 minuten durende vlucht op 10 september 2020. Na deze vlucht werden nog eens 23 vluchten uitgevoerd die zonder noemenswaardige problemen verliepen waarbij in totaal 33,5 uur werd gevlogen

Aanpassingen
Het toestel wordt aan de achterzijde aangedreven door een 310 pk sterke Continental IO-550 zescilinder verbrandingsmotor. Aan de voorzijde is een elektromotor ingebouwd waarvan het vermogen van 200 kW (272 pk) is teruggebracht naar 120 kW (163 pk).

Daarnaast verhuisde de accu set van de cabine naar de onderkant van de romp. Ook is een lichter uitgevoerde ElectricPower Unit (EPU) ingebouwd en zijn de cockpitinstrumenten een besturingsorganen aangepast. Het tweede prototype is ontworpen om 1:15 uur te kunnen vliegen bij een kruissnelheid van 120 kts (222 km/h) en een half uur reserve.

Eco-Otter SX
Ampaire stond op het punt met ondersteuning van NASA en in samenwerking met IKHANA Aircraft Services een deHavilland Twin Otter met plek voor negentien passagiers ‘hybride elektrificeren’ in het kader van het hybride Eco-Otter SX programma.


Ampaire testpiloot Justin Gillen “tankt” de Electric EEL op Hawaï.

De eerste vlucht met het eerste prototype vond op 5 juni 2019 plaats.