Nieuws

HELSINKI – Finnair heeft besloten zelf werk te gaan maken van het ontmantelen van vliegtuigen. Met het oog daarop zal op Helsinki Airport een Airbus A319-112 die aan het eind van de economische levensduur gekomen is, worden gedemonteerd.

Nadat de Finse luchtvaartmaatschappij in 2020 een vergelijkbaar oude A319-112 in Engeland had laten ontmantelen, werd besloten hiermee zelf ook ervaring op te gaan doen met een toestel dat tijdens 32.966 vluchten in 21 jaar 54.710 uur had gevlogen.

Bruikbare onderdelen (bij een A319 tot negentig procent) als de motoren, stoelen, het landingsgestel en avionica componenten worden vervolgens zelf weer gebruikt of voor hergebruik aangeboden. De demontage gebeurt onder de EASA Part 145 onderhoudsvoorwaarden.


Het is voor het eerst dat in Finland een vliegtuig zal worden ontmanteld.