Nieuws
Foto: USAF/Richard Eldridge.

MARYLAND – Het Air Force Research Laboratory van de Amerikaanse luchtmacht voert momenteel in het kader van Project Lysander testvluchten uit met een CubCrafters XCub.

Tijdens de tests wordt nagegaan of de XCub, net als de Westland Lysanders in de Tweede Wereldoorlog, achter de zwaar verdedigde linies en in onbeveiligd luchtruim kunnen worden ingezet in een zogenoemde CODE (Combat Operations in Denied Environment) omgeving waarbij mensen moeten worden opgepikt of goederen worden gedropt. De vliegtuigen waarmee dat tot op heden gebeurt, kunnen alleen hun missies uitvoeren in beveiligd luchtruim.

De XCub leent zich hier volgens de luchtmacht uitstekend voor omdat het toestel over STOL eigenschappen beschikt en bovendien langzaam en laag kan vliegen. Piloten krijgen daarbij de beschikking over een Sage Technologies ontwikkeld Low Altitude Sensing Helmet System (LASH) dat in combinatie met geavanceerde sensoren voor voldoende (nacht)zicht.

Het toestel is eigendom van Sage, maar wordt door de 711th Human Performance Wing voor testdoeleinden ingezet. Wanneer de proeven slagen, kunnen LASH en de bijbehorende sensoren eenvoudig in elk type General Aviation vliegtuig worden ingebouwd.
Het Airforce Lab wll de XCub ook in de toekomst in gaan zetten voor andere testdoeleinden.

Foto: USAF/Richard Eldridge.

Foto: Flying Legends.

De Westland Lysander.