Nieuws

GILZE RIJEN – De bemanningen van twee Cougars en een Chinook transporthelikopter van het Defensie Helicopter Commando hebben woensdag (10 februari) op vliegbasis Gilze-Rijen tijdens sneeuwlandingen, zogenoemde white outs geoefend

Meestal oefenen zij deze vaardigheid in arctische militaire trainingsgebieden, zoals die in Noorwegen. Maar nu Nederland is bedekt met een witte deken grepen de bemanningen hun kans om de techniek op de eigen vliegbasis te oefenen.

Bij een zogenoemde white out landen de helikopters op de sneeuw, om vervolgens om te stijgen vanaf het sneeuwdek. Een koud, maar wel een gecompliceerd kunstje. De opstuivende sneeuw belemmert het zicht van de helikopterbemanningen deels of volledig.

Door de landing goed te timen, de snelheid aan te passen en de juiste aanvliegwijze is dit effect te verkleinen. Elke training is dan ook mooi meegenomen, om operationeel optreden in arctische omstandigheden mogelijk te maken.

Mogelijk dat deze week mog meer helikopterbemanningen white outs gaan oefenen in eigen land. Dat is onder andere afhankelijk van de weerontwikkelingen.

Foto’s: Mediacentrum Defensie.