Nieuws

SEATTLE – Boeing gaat naar eigen zeggen alles op alles zetten om hun vliegtuigen rond 2030 te kunnen laten vliegen op honderd procent duurzame gewonnen brandstof. Op die manier wil de fabrikant gaan bijdragen aan het terugdringen van CO2 emissies.

Momenteel is een 50/50 mengsel van duurzaam gewonnen brandstof en traditioneel gewonnen fossiele kerosine het maximaal haalbare vanwege de huidige brandstofspecificaties. Wanneer echter met de duurzame variant gevlogen wordt, is volgens de fabrikant een emissiereductie van zeker tachtig procent haalbaar.

Boeing experimenteer al sinds 2008 met brandstofmengsels en voerde al in 2018 met een 777F van FedEx Express in het kader van het ecoDemonstrator programma een vlucht uit met duurzaam gewonnen vliegtuigbrandstof.

De brandstof kan onder meer uit planten worden gewonnen, maar ook agrarisch of bosbouwafval of niet recyclebaar huisvuil.

Bij concurrent Airbus zijn de emissiebakens binnen het ZEROe programma recent verzet naar hybride aandrijving met waterstof als belangrijkste brandstof.