Nieuws

MARIGNANE – Airbus Helicopters heeft een eenmotorige H130 omgebouwd tot vliegend testplatform. Met dit tot Flightlab omgedoopte toestel worden al sinds april 2020 proeven uitgevoerd. Met Flightlab wil Airbus Helicopters nieuwe technologieën versneld productierijp maken.

Daarbij werd onder meer onderzocht welk effect gebouwen hebben op de perceptie van helikoptergeluid. In december 2020 werden proeven uitgevoerd met een Rotor Strike Alerting System (RSAS) dat piloten waarschuwt voor dreigend botsgevaar van de hoofd- en startrotor.

In de loop van dit jaar zal Flightlab worden ingezet voor het testen van hoge resolutie camera’s om navigatie op lage hoogte veiliger te maken. Ook zal de betrouwbaarheid van het Health and Usage Monitoring System (HUMS) worden onderzocht alsmede de werking van een Engine Back-up System dat in geval van nood via een elektromotor een noodlanding mogelijk moet maken bij uitval van de turbine.

In 2022 staat het testen van nieuw ontworpen intuïtieve flight controls op het programma. Deze zouden later in bestaande helikopters kunnen worden ingebouwd of toepassingen Urban Air Mobility (UAM).