Nieuws

KLM somber gestemd, nog meer banen weg

AMSTELVEEN – KLM ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt om de omvang van het bedrijf verder aan te passen. Sinds de start van de COVID-19-epidemie heeft de luchtvaartmaatschappij veel maatregelen getroffen om de crisis het hoofd te bieden. Dit heeft onder andere geresulteerd in het pijnlijk verkleinen van KLM met 5.000 banen in 2020.

Dit aantal was gebaseerd op een begin van herstel van de luchtvaart gedurende 2021. Er is echter ook herhaaldelijk door KLM aangegeven dat rekening werd gehouden met later herstel en daarmee het naar beneden bijstellen van het scenario en dus verdere reductie van arbeidsplaatsen.

 De realiteit is dat het herstel met name op de longhaul bestemmingen aanzienlijk langer duurt dan verwacht, onder andere door voortdurende en nieuwe internationale beperkingen en reisrestricties.

Dit betekent dat KLM nog eens 800 tot 1000 arbeidsplaatsen moet schrappen. Het betreft circa 500 fte bij het domein Cabine, 100 bij Cockpit en 200 tot 400 bij Grond. De totale inkrimping van KLM gaat dan richting 6.000 banen.

Eind juli 2020 kondigde KLM aan de omvang van het bedrijf met circa 5.000 arbeidsplaatsen (fte) te moeten verkleinen. In de afgelopen maanden hebben al veel medewerkers het bedrijf verlaten, op basis van het niet verlengen van tijdelijke contracten, natuurlijk verloop en de VVR. Daarmee is al een deel van de reductie bereikt, maar nog niet alle. Het aantal van 5.000 is gebaseerd op 20% minder vluchten in de zomer van 2021.

Medio oktober 2019 werd de KLM Vrijwillige Vertrekregeling (VVR) opnieuw opengesteld voor specifieke KLM-doelgroepen.

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!