Nieuws

MOSKOU – Bij het Ilyushin Aviation Complex heeft het prototype van het Ilyushin IL-114-300 turboprop vliegtuig dinsdag (19 januari) een tweede testvlucht uitgevoerd van 2:47 u. Daarbij werd een vliegsnelheid opgetekend van 290 km /h op een hoogte van 2.000 m. Het toestel voltooide op 16 december een eerste, probleemloos verlopen vlucht.

Het prototype werd eind december 2019 al in speciale ‘testkleuren’ gespoten. De hiervoor gebuikte coating zal tijdens toekomstige testvluchten beproefd worden op weer bestendigheid, sterkte en elasticiteit.

In de aanloop naar de eerste vlucht werd gelijktijdig bij VASO, Aviastar SP en Sokol gewerkt aan onderdelen voor nog eens twee prototypes die bij MiG in Lukhovitsy zullen worden geassembleerd. Deze vliegtuigen krijgen een modernere romp dan het eerste testtoestel. Gemikt wordt op certificatie in 2022 gevolgd door serieproductie in 2023.

De IL-114-300 moet plaats gaan bieden aan 68 passagiers waarbij de stoelen in een 2×2 opstelling zullen worden geplaatst. Deze stoelen moeten ergonomisch gevormd zijn. Daarnaast moet er sprake zijn van optimale verlichting en airconditioning.

Twee 3.100 pk sterke Klimov TV7-117ST-01 turboprops drijven BARK-65SM propellers aan en zorgen voor een vliegbereik van 4.800 km bij een kruissnelheid van ruim 500 km/h. Daarbij moet het toestel kunnen landen op en starten vanaf onverharde banen en inzetbaar zijn bij temperaturen liggend tussen -50 en +45 graden Celsius.

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!