Nieuws

VICTORVILLE – Virgin’s dochterbedrijf Orbit heeft zondagavond (17 januari) een geslaagde  lanceerpoging uitgevoerd met de tweetraps LauncherOne raket. De bemanning van Boeing 747 ‘Cosmic Girl’ landde na de lancering van deze raket rond 21:30 uur op Mojave Airport.

Tijdens ‘Launch Demo 2’ werden met de raket tien kleine satellieten van verschillende Amerikaanse universiteiten en ruimtevaartorganisatie NASA in een lage baan om de aarde gebracht.

Op 25 mei 2020 werd een eerste   lancering uitgevoerd. Daarbij werd de ruim 21 m lange raket op FL350 (10.668 m) losgekoppeld van de Boeing 747 ‘Cosmic Girl’. Hoewel dit ontkoppelen rond 15:45 u (lokale tijd) probleemloos verliep en de eerste trap van de raket normaal functioneerde, werd de missie kort daarna afgeblazen vanwege een storing in de raketmotor van de eerste trap in LauncherOne.

De eerste echte lancering volgde op het droppen van een dummyraket op 11 juli 2019. De  raket moet op termijn ladingen tot 400 kg in een lage baan om de aarde kunnen brengen.

 

Een eerdere poging werd 24 mei 2020 afgeblazen vanwege problemen met een van de sensoren aan boord van de raket.

 

 

Tekst gaat verder onder de video.

Virgin Orbit voerde op 19 november 2018 een eerste testvlucht uit met  de Boeing 747 ‘Cosmic Girl’ die zal worden ingezet voor het lanceren van deze draagraketten.

Tijdens deze 1:20 uur durende vlucht werd een   LauncherOne raket onder een uitgefaseerde 747 vervoerd die door Virgin Orbit wordt gebruikt voor testdoeleinden. Virgin maakte daarbij handig  gebruik van het vijfde motorophangpunt onder de linkervleugel van de Boeing 747.

Virgin gaat vanaf 2020 in opdracht van  het Duitse ExoLaunch kleine satellieten de ruimte in sturen met behulp van de LauncherOne.

 

Naast Virgin is ook het Amerikaanse  Stratolaunch in de weer met eens voor draagraketten is ontwikkeld lanceervliegtuig.

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!