Nieuws

BANGALORE – Hindustan Aeronautics (HAL) mag in opdracht van de regering van India 83 Tejas Mk-1A Light Combat Aircraft (LCA) bouwen waaronder tienMk-1A LCA-T tweezitters. De vliegtuigen worden in 2022 in productie genomen.

De mogelijke opdracht werd in al in maart 2020 wereldkundig gemaakt na de eerste veertig minuten durende vlucht van de eerste Mk-1A in zogenoemde Final Operational Clearance (FOC) configuratie.

HAL kan door de order beginnen met de productie en levering van de LCA die onder meer worden voorzien van een Elta 2052 AESA radar, een bij Cobham ontwikkeld systeem om in de lucht bij te kunnen tanken, een Beyond Visual Range (BVR) raketafvuursysteem en een Unified Electronic Warfare (EW) suite.

HAL voerde op 25 maart 2019 al een geslaagde vlucht uit met de zestiende Tejas Mk-1A in Initial Operational Clearance (IOC) configuratie. Deze vlucht was onderdeel van eerdere orders uit 2006 en 2010 voor veertig LCAs (zestien in IOC configuratie, zestien in FOC configuratie en acht trainingsvliegtuigen).

De Indiase luchtmacht vliegt al met veertig Mk-1 varianten (waaronder acht tweezitters).

HAL voerde op 25 maart 2019 een vlucht uit met een Tejas Mk-1A in Initial Operational Clearance (IOC)

De Indiase fabrikant heeft tot op heden 37 Tejas geproduceerd waaronder twee zogenoemde techonolgy demonstrators, zes prototypes, een eerste serie van acht vliegtuigen en twee prototypes voor de Indiase marine. Daarnaast werden zestien IOC varianten geleverd en vier FOC varianten.

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!