Nieuws
(FR AF photo)

PARIJS – De Franse luchtmacht heeft, naar nu bekend is gemaakt, op 15 december een schijnaanval uitgevoerd op Air Base 188 in Djibouti. Doel van de oefening was het testen val de lange afstand inzetbaarheid van de Dassault Rafale.

Tijdens de ruim tien uur durende missie overbrugden vijf Rafales ruim 8.000 km waarbij ze tijdens ‘Operation Minotaure’ werden bijgetankt door A330 Phénix MRTTs van de Franse luchtmacht en beschermd door een E-3F AWACS.

Drie Rafale B varianten waren afkomst van het 4th Fighter Squadron in Saint-Dizier en twee C-versies van het 30th Fighter Squadron in Mont-de-Marsan. Daarbij voerden de drie B-versies de aanval uit terwijl ze in de lucht werden beschermd door de twee andere Rafales. De bescherming was nodig omdat de Rafales werden ‘aangevallen’ door meerdere in Djibouti. gestationeerde Mirage 2000-5 gevechtsvliegtuigen.