Nieuws

TYNDALL – Op de Amerikaanse Tyndall Air Force Base in Florida is medio december een zestal Mirage F1s aangekomen. De aan de Airborne Tactical Advantage Company (ATAC) toebehorende gevechtsvliegtuigen gaan er de huidige vloot van T-38 Talon trainers vervangen.

De Mirages zullen voor een breed scala aan taken worden ingezet om F-22 Raptor pilooten en bestuurders van F-35 Lightning II operationeel te trainen in het onderscheppen en fictief uitschakelen van ‘vijandige vliegtuigen’ tijdens zorgenoemde adversary air (ADAIR) trainingsmissies.

Behalve ATAC heeft ook concurrent Draken International 22 voorheen Spaanse F1s voor deze taken aangeschaft terwijl ATAC 63 uitgefaseerde Franse F1s kocht.

Samen met nog vijf andere ADAIR aanbieders mogen beide bedrijven op jaarbasis gezamenlijk 37.000 uur trainingsmissies vliegen.