Nieuws

WASHINGTON – Boeing heeft de  tweede en laatste F/A-18F Super Hornet overhandigd aan het Amerikaanse U.S. Navy Blue Angels demoteam.

De Blue Angels vliegen sinds 1986 met F/A-18C/D Hornets, maar dat worden vanaf 2021 Super Hornets,  nadat  de leiding van het Blue Angels Naval Flight Demonstration Squadron  in augustus 2018 besloot dat het tijd werd voor een modernere variant.

In het verlengde daarvan kreeg Boeing opdracht  negen F/A-18E en twee F/A-18F Super Hornets geschikt te maken voor deze taken. Met het oog daarop  werd onder meer de boordbewapening verwijderd en een smoke-systeem  ingebouwd. De leveringen moesten in de loop van 2020 zijn afgerond.

De Super Hornet is ongeveer 1,2 m langer en heeft een vergelijkbaar grotere spanwijdte dan de Hornet. Bovendien is het toestel beduidend zwaarder, en iets langzamer (Mach 1.6 in plaats van Mach 1.8).

De Super Hornet wordt het negende toesteltype van het demoteam. Sinds de oprichting in 1946 is onder meer gevlogen met de F11F-1 Tiger, F-4J Phantom II en A-4F Skyhawk II.

Op 4 november 2020 werd met de oude Hornets voor het laatst een demovlucht uitgevoerd.  In de loop van die maand werd een exemplaar gedoneerd aan het Smithsonian National Air and Space Museum in Washington die een  F/A-18C Hornet aan de collectie kon toevoegen.

In 2020 werd ook het ‘Fat Albert’ transportvliegtuig van de Blue Angels vervangen door een moderner exemplaar.

Foto’s: © Smithsonian Institution/Jim Preston.

Boeing leverde in juni 2020 deze Super Hornet af bij het demoteam waarna de nodige testvluchten volgden.