Nieuws

s
BROOMFIELD – Mountain Aviation uit de Amerikaanse staat Colorado is ’s werelds grootste Cessna Citation X zakenjetoperator geworden. Het bedrijf voegde dezer dagen een 26e toestel van dit type toe aan de vloot.

Maar daarmee is het bedrijf er naar eigen zeggen nog niet omdat toegewerkt wordt naar een vloot van 35 Citation X zakenjets in het tweede kwartaal van 2020.

Om deze vloot in optimale conditie te houden is samenwerking gezocht met Textron Aviation waar het gaat om technische ondersteuning en reserve-onderdelen. Cessna sloot in 2019 de assemblagelijn voor deze zakenjet nadat er 338 XLS varianten waren afgeleverd waaronder 314 van het type XLS+.

De XLS+ heeft een vliegbereik van 2.100 nm (3.889 km) bij een kruissnelheid van 441 kts (817 km/h). Het toestel is gecertificeerd voor operaties op hooggelegen vliegvelden (15.000 ft – 4.572 m) en vlieg na een startaanloop van krap 1.100 m. De ‘ mid-size’ XLS+ heeft een cabinehoogte van 1,74 m en biedt plaats aan maximaal negen passagiers

De totale vlootomvang van Mountain is momenteel meer dan zestig vliegtuigen waaronder ook King Air turboprops en Gulfstream IV-SP zakenjets voor de ultralange afstand.