NieuwsMONTREAL – Bell heeft tijdens het Aéro-Montreal’s 2020 Innovation Forum meegedeeld door te zullen gaan met Electrically Distributed Anti-Torque (EDAT) tests.

De fabrikant voert sinds mei 2019 testvluchten uit met een Bell 429 helikopter waarbij de traditionele staartrotor is vervangen door vier elektromotor aangedreven klein rotors die in een fenestron zijn geplaatst.

Volgens Bell heft dit zogenoemde Electrically Distributed Anti-Torque (EDAT) niet alleen de traditionele krachten op, maar worden ook de traditionele mechanische transmissiekasten, aandrijfassen en staartrotor overbodig. Bovendien vergt het nieuwe systeem volgens de fabrikant minder onderhoud en is bovendien stiller dan voorheen. Daarnaast is sprake van minder brandstofverbruik.

De helikopter heeft fly-by-wire besturing waardoor de responstijd op besturingsinput korter is dan met de gebruikelijke mechanische overbrenging.