Nieuws

SAINT CLOUD De Franse minister van defensie Florence Parly heeft donderdag (19 november) tijdens een bezoek aan de Dassault fabriek in het Noord-Franse Seclin meegedeeld dat de marine Falcon 2000LXS ‘Albatros ‘ zakenjets gaat afnemen in het kader van het Maritime Surveillance and Intervention Aircraft (AVSIMAR) project.

De vliegtuigen worden in eerste instantie besteld ter vervanging van vijf Falcon 200 Guardians en acht Falcon M varianten.

In eerste instant mag Dassault Aviation er tot 2025 zeven leveren, maar dat aantal kan mogelijk oplopen tot twaalf. De toestellen zullen worden uitgerust met geavanceerde communicatiesystemen, een multifunctionele radar, observatieramen en een SAR (Search & Rescue) kit release systeem.

De eerste Albatros zal in Frankrijk worden gebouwd, de resterende toestellen in India als compensatie-order voor de door dat land bestelde Dassault Rafale gevechtsvliegtuigen. De systemen zullen daarentegen in Frankrijk worden ingebouwd. Na levering garandeert Dassault operationele inzetbaarheid voor een periode van tien jaar.

Dassault verkocht nog niet zo lang geleden vier Falcon 2000 MSA varianten aan Japan.