Nieuws

DEN HAAG = De eerste drie van 28 AH-64D Apache Block II gevechtshelikopters zijn donderdagmorgen (19 november) vanuit Antwerpen per boot naar de Verenigde Staten vertrokken.

De helikopters werden bij het Logistiek Centrum Woensdrecht gereed gemaakt voor transport naar Amerika. Daar neemt de US Army de Nederlandse toestellen van het het Defensie Helikopter Commando onder handen binnen het zogenoemde Apache Remanufacture programma dat twee jaar zal duren.

Binnen dit programma krijgen de helikopters nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen. Ook gaat motorvermogen omhoog en wordt een betere missie-uitrusting aangebracht. Op die manier wordt de huidige Apache Delta (AH-64D) vloot gemoderniseerd naar de Apache Echo (AH-64E).

De Apache is sinds 1997 in gebruik bij de krijgsmacht. Modernisering is noodzakelijk om, met het oog op de huidige dreigingsontwikkelingen, operationeel relevant te blijven.

Ondanks de reeds uitgevoerde verbeteringen kent de Apache in de huidige configuratie operationele en technische beperkingen. Die nemen de komende jaren verder toe.

Het aantal gebruikers van de Apache Delta-versie neemt steeds verder af. Dat maakt ondersteuning en instandhouding ervan erg kostbaar, want productie van onderdelen, reparatie en onderhoud worden erg duur. Door deelname aan het moderniseringsprogramma heeft Defensie straks moderne, toekomstbestendige en betaalbare gevechtshelikopters. De exportcommissie van de Amerikaanse senaat gaf in februari 2018 toestemming voor dit moderniseringsprogramma.

Het volgende transport staat al voor februari 2021 op de agenda. De helikopters die voor het Defensie Helikopter Commando bestemd zijn, komen vanaf medio 2023 tot begin 2025 weer terug naar Nederland.

Tekst en foto’s Ministerie van Defensie.

1 reactie op “Eerste Nederlandse Apaches onderweg naar Amerika

  1. W. Snieder schreef:

    Gezien de zeer uitgebreide modificaties, zelfs nieuwe rompen, zou een nieuwe helikopter dan niet beter zijn geweest of is dat financieel niet te verkopen? Wat is de levertijd van een nieuwe helikopter?