Nieuws
Conny van den Hoff Directeur Den Helder Airport heeft de NL EASP AIR crew welkom.

DEN HELDER – Het Nederlandse luchtvaartbedrijf NL EASP AIR is maandag (5 oktober) begonnen met trainingsvluchten vanaf Den Helder Airport. Tijdens deze vluchten wordt een nieuwe PA31 Panther Maritime Patrol Aircraft (MPA) ingezet.

Het toestel is met het oog op toekomstige FRONTEX operaties uitgerust met onder meer Thuraya 444 Kbps SatCom, MX15 EO/IR, radar, AIS scheepsherkenning en FlyingFish-III waarmee signalen van satelliet telefoons kunnen worden gedetecteerd.

De Panther is daarnaast uitgerust met het door NL EASP AIR ontwikkelde derde generatie Mission Management System I-COP. Daarbij is sprake een in Nederland uitgevonden en (door)ontwikkeld software platform waarmee een geïntegreerd Command & Control Concept mogelijk wordt. Dankzij dit platform slaagde NL EASPAIR er in de achterliggende jaren tijdens FRONTEX missies meer dan 3.000 mensen op zee op te sporen en te redden.

Het toestel zal door EASP AIR vooreerst met een Nederlandse bemanning worden ingezet in samenwerking met 2Excel Aviation uit het Verenigd Koninkrijk. Deze Britse service provider beschikt over een vloot van meer dan dertig (missie)vliegtuigen waaronder een duo driemotorige Boeing 727s die worden ingezet voor het bestrijden van olievervuiling.De Piper PA31 Panther kan bij een kruissnelheid van 160 mph (257 km/h) tot 6,5 uur patrouilleren .

Het in 2014 opgerichte NL EASP AIR is gespecialiseerd in maritieme surveillance en ISR services, bijvoorbeeld aan de EU Border and Coast Guard FRONTEX. Binnen de onderneming zijn diverse specialismen verenigd op het gebied van luchtvaart, kustwacht, marine, missiemanagement en sensor systemen, Satcom en ICT.
In april 2020 werden in samenwerking met US Aerovation Inc. twee Gulfstream GIII ISR platforms aangeboden voor de Europese markt.

Kort voor het begin van de trainingsvluchten.
Videobeelden worden live gestreamd met het grondstation.
Testflight_completed……..

2 reacties op “NL EASP AIR start trainingsvluchten Den Helder

  1. Jan schreef:

    Is dit de beroemde Ruud Oord van het GMI-project op AMS?

  2. Ruud Oord schreef:

    Ontzettend interessant, zou wel een keer willen meevliegen of rondkijken in/ bij de systemen.

    Heel veel succes