Nieuws

Loyal Wingman wordt echt Australisch

QUEENSLAND  –  Boeing Australia mag van moederbedrijf Boeing de eenmotorige Loyal Wingman in dat werelddeel gaan produceren. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een in Australië ontworpen en ontwikkeld militair vliegtuig ook in dat land in serie zal worden gebouwd. Boeing Australia biedt werk aan 1.700 personeelsleden in Queensland en kan gebruik maken van de diensten van 400 toeleveranciers.

Het eerste van drie prototypes werd in mei 2020 uit de spuithal gerold en onderging begin september de eerste motorproeven. De prototypes worden gebouwd in het kader van het zogenoemde Loyal Wingman – Advanced Development Program dat in samenwerking met de Royal Australian Air Force (RAAF) is gestart.

ATS Engine Test

Boeing Australia introduceerde dit programma in februari 2019 tijdens Australian International Airshow in het kader van het nieuwe Boeing Airpower Teaming System (BATS).
Dit BATS word omschreven als een semiautonoom missiesysteem dat zowel vanaf de grond als door een begeleidend vliegend platform kan worden bestuurd voor het uitvoeren van verkenningstaken of gewapende missies.

Volgens Boeing is het BATS ‘Loyal Wingman’ project de grootste investering ooit gedaan buiten de Verenigde Staten waar het gaat om een nieuw programma voor onbemand vliegtuigen. Maar die investering loont nu al de moeite omdat de toestellen zonder problemen kunnen gaan samenwerken met bestaande militaire vliegtuigtypes als de F-35 en F/A-18 E/F Hornet Super Hornet of maritieme verkenningvliegtuigen als de P-8A Poseidon of de Early Earning and Reconnaissance E-7 Wedgetail.

Dergelijke bemande vliegtuigen zouden daarbij als vliegende commandoposten voor enkele of zelfs hele zwermen van deze Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) kunnen gaan dienen.

Het 13,8 m lange toestel is 3,8 m hoog en heeft een spanwijdte van 10 m. Met een MTOW van 7.000 kg oogt het als een klein uitgevallen stealth vliegtuig met dubbel uitgevoerde verticale staartvlakken die wel wat weg hebben van de staart van een F-22 Raptor. Door de vorm van de luchtinlaten zal de Loyal Wingman waarschijnlijk in staat zijn sneller dan het geluid te vliegen.

Het eerste prototype wordt onder een Advanced Development Program ontwikkeld en moet in 2020 vliegen. Het BATS moet uiteindelijk een vliegbereik krijgen van 2.000-2.300 nm (3.704-4.260 km).

ATS Engine Test

 >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.