Nieuws

CRANFIELD – De Amerikaanse start up Zero Avia heeft donderdag (24 september) een eerste acht minuten durende testvlucht uitgevoerd met de elektromotor aangedreven Piper PA-46-350 eMalibu. De hiervoor benodigde energie was afkomstig uit een brandstofcel.

Met het toestel inmiddels Brits geregistreerde toestel werd op 19 juni van dit jaar al een eerste vlucht binnen Europa uitgevoerd waarbij de stroom werd geleverd door accu’s

Volgens het bedrijf uit Californië, dat in februari 2019 een eerste proefvlucht met de aangepaste Piper eMatrix uitvoerde, is het gebruik van deze duurzame vorm van brandstof efficiënter en economisch meer verantwoord dan accu-aandrijving of traditionele turbine-aandrijving.

ZeroAvia hoopt in 2022 zover te zijn, dan het aandrijfsysteem aan vliegtuigbouwers en operators kan worden aangeboden. Daarnaast wordt gemikt op de ontwikkeling van een toestel dat tien tot twintig passagiers zal kunnen vervoeren over een afstand van 300-500 nm (555-925 km).

Foto’s: Zero Avia.

Piper M350 Piper eMatrix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.