Nieuws

GOTENBURG De nieuwe Zweedse onderneming Heart Aviation heeft meer details vrijgegeven over de nieuwe viermotorige, elektromotor aangedreven ES-19.

Het in augustus 2019 aangekondigde toestel moet plaats gaan bieden aan negentien passagiers, een vliegbereik krijgen van 217 nm (400 km), kunnen opstijgen van korte banen (750 m) en in 2025 gecertificeerd zijn. Daarbij wordt gemikt op een kruissnelheid van 180 kts (334 km/h).

Volgens de fabrikant kan met die reisafstand in ongeveer een derde van het binnenlandse verkeer worden voorzien en tot veertien procent wereldwijd. Op termijn wordt de ontwikkeling van een vliegtuig overwogen dat plaats biedt aan 48 passagiers.

In de ES-19 zullen evenveel accu’s worden aangebracht als in vier Tesla’s kunnen worden aangetroffen. De elektromotoren drijven vervolgens vier zevenbladige MT composietpropellers aan.

De plannen van Heart zijn een uitvloeisel van het door de Zweedse overheid geïnitieerde Elise (Electric Aviation in Sweden) project. De nieuwkomer zegt inmiddels intentie-overeenkomsten op zak te hebben van drie Scandinavische luchtvaartmaatschappijen waaronder Widerøe (Noorwegen), Braathens en SAS.

Volgens de nieuwkomer, sluiten de plannen perfect aan bij het streven van de Noorse overheid om in 2040 volledig emissieloos te vliegen. Dankzij subsidies kan daar in het kader van de PSO (Public Service Obligation) volop ontwikkeld worden. Volgens Heart heeft het bedrijf inmiddels getekende intentieverklaringen voor 147 vliegtuigen.

De contouren van het uit aluminium te bouwen vliegtuig ‘verraden’ een Dash 8-100. Niet bekend is of Heart Aviation samenwerkt met het Amerikaanse United Technologies Advanced Projects (UTAP) dat een vergelijkbaar concept ontwikkelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.