Nieuws

WICHITA – De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft de speciaal voor de Cessna SkyCourier ontwikkelde vierbladige aluminium MacCauly C779 Blackmac propellers goedgekeurd voor gebruik.

De propellerfabrikant doorliep voorafgaand aan dit certificaat een testprogramma van 135 uur waarbij de propeller onder meer werd blootgesteld aan het dubbele aantal centrifugale krachten.

Cessna voert sinds kort het testprogramma uit met twee SkyCouriers nadat op 11 augustus een eerste vlucht uitgevoerd met het tweede prototype. Het toestel, P1, tekende tijdens een 1:35 uur durende vlucht een hoogte op van 14.200 ft (4.023 m) waarbij een snelheid werd bereikt van 210 kts (389 km/h).P1 is het eerste productie conforme toestel dat ingericht is als vrachtvliegtuig.

Het eerste toestel voltooide op 17 mei 2020 een eerste 2:15 uur durende vlucht uit die probleemloos verliep. Sindsdien is met dit prototype tijdens 38 vluchten al 72 uur gevlogen.

Er zijn momenteel nog vier toestellen in aanbouw. Twee andere schouderdekkers zullen in de loop van 2020 vliegend ingezet worden als productie conforme testexemplaren. Daarnaast werden met drie andere toestellen in de loop van 2019 statische – en vermoeidheidstests uitgevoerd.
Voor de aandrijving zijn twee elk 1.100 pk sterke Pratt & Whitney Canada PT6A-65B geselecteerd die vierbladige aluminium MacCauly Blackmac propellers met elke een diameter van 2,79 m (met reverse) aandrijven. De turboprop had voorafgaand aan de eerste vlucht al 150 uur op een proefstand gedraaid.

Het nieuwe multifunctionele toestel kan in vrachtuitvoering drie LD3 containers meenemen, Gesproken wordt over een nuttige vrachtlading van 2.722 kg, terwijl de nuttige lading in commuter uitvoering 2.268 kg zal gaan bedragen. De passagiersvariant zal tot negentien personen kunnen vervoeren.

De in 2017 aangekondigde SkyCourier werd als eerste besteld door FedEx Express die tekende voor vijftig toestellen met opties op nog eens vijftig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.