Nieuws

DELFT – Het schaalmodel van de Flying-V – het energiezuinige vliegtuig van de toekomst – heeft voor het eerst gevlogen. Anderhalf jaar geleden kondigde TU Delft en KLM tijdens IATA 2019 de start van het ontwerp van de Flying-V aan en na uitgebreide windtunneltests en grondtesten was het onlangs eindelijk zover. De eerste geslaagde testvlucht is een feit.

Afgelopen maand reisde een team van onderzoekers, ingenieurs en een dronepiloot van de TU Delft naar een vliegbasis in Duitsland voor de eerste testvlucht. “We waren inmiddels erg nieuwsgierig naar de vliegeigenschappen van de Flying-V. Het ontwerp past binnen ons Fly Responsibly-initiatief, dat staat voor alles wat we doen en zullen gaan doen om onze duurzaamheid te verbeteren. We willen een duurzame toekomst voor de luchtvaart en innoveren hoort daarbij. KLM staat niet voor niets al vele jaren in de top drie van meest duurzame airlines wereldwijd in de Dow Jones Sustainability Index. Dat willen we in de toekomst ook waar blijven maken. We zijn er dan ook erg trots op dat we dit in zo’n korte periode met elkaar hebben kunnen realiseren”, aldus Pieter Elbers, president-directeur van KLM.

De Flying-V is een ontwerp voor een zeer energie-efficiënt lange-afstandsvliegtuig. Het ontwerp van het vliegtuig integreert de passagierscabine, het vrachtruim en de brandstoftanks in de vleugels, waardoor een spectaculaire V-vorm ontstaat. Computerberekeningen hebben voorspeld dat de verbeterde aerodynamische vorm en het verminderde gewicht van het vliegtuig het brandstofverbruik met 20% zal verminderen in vergelijking met het meest geavanceerde vliegtuig van vandaag.