Nieuws

DEN HAAG – Het onderzoek naar de ligging van de gecrashte NH90-maritieme gevechtshelikopter is in gang gezet. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Defensie.

De positie van de helikopter en de bodemgesteldheid er omheen worden nu eerst in kaart gebracht. Op basis hiervan wordt bepaald of en hoe het wrak in een volgende fase is te bergen. Bedrijven die zijn aangesloten bij het publiek-privaat samenwerkingsverband ‘Maritime Capacity Alliance’ voeren de operatie uit.

Een militaire expert van de Dienst der Hydrografie neemt deel aan deze onderzoeksfase. Het Defensie helikopter Commando begeleidt de hele operatie

Het toestel stortte 19 juli in het Caribische gebied bij Aruba in Zee. Hierbij kwamen twee bemanningsleden om het leven.

en in diepzeeonderzoeken gespecialiseerd bedrijf richt zich nu op het krijgen van alle informatie die van belang is voor een eventuele berging. Denk aan de toestand van het wrak. Is het nog intact of liggen delen over een groter gebied verspreid?

Naast sonarapparatuur zet de onderneming onder meer onderwaterrobots en drones met camera’s in.

Alle informatie wordt ook beschikbaar gesteld aan de Inspectie Veiligheid Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Tekst en foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.