Nieuws

Turkse F-35A Lightning IIs naar USAF

WASHINGTON –De eerstvolgende veertien door Turkije bestelde F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen zullen naar de Amerikaanse luchtmacht gaan. Het Pentagon heeft voor acht vliegtuigen fondsen beschikbaar gesteld en zal in de loop van 2020 nog eens geld beschikbaar stellen voor zes vliegtuigen.

De Amerikaanse president Trump  schortte in augustus 2018 de levering van F-35As  aan Turkije   tijdelijk op. De maatregel vond plaats tegen de achtergrond van discussies in de Amerikaanse Senaat waarin geopperd werd de levering van de F-35s op te schorten vanwege de Turkse order voor Russische S-400 SAM raketten.

Turkije bestelde 100 F-35s en nam al  sinds 2002 deel aan het F-35 programma en haakte al vroeg aan tijdens de System Design and Development (SDD) fase.

Het eerste toestel voor de  Turkse luchtmachtwerd op 21 juni 2018 tijdens een ceremonie bij Lockheed Martin in het Amerikaanse Fort Worth overhandigd. Een tweede toestel   volgde kort daarop waarna beide F-35s werden overgevlogen naar Luke AFB. Sindsdien werden nog een vier vliegtuigen geleverd.  Met vier vliegtuigen werden vervolgend op Luk AFB Turkse piloten opgeleid terwijl er nog twee in opslag staan bij Lockheed Martin in daarvan  Fort Worth. Niet duidelijk is wat met deze zes F-35As gaat gebeuren.

In 2014 werd het land door het F-35 Joint Program Office (JPO) aangewezen als onderhoudsfaciliteit voor de F135 motoren van Pratt & Whitney.

De eerste voor Turkije bestemde F-35A werd tijdens de ceremonie ‘geflankeerd’ door een in dat land ontwikkelde bij Roketsan en Tubitak-SAGE ontwikkelde SOM-J kruisraket. Ook werd een bij Tubitak-SAFE ontwikkelde HGK GPS/INS 500 ponds bom getoond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.