Nieuws

Lichamen NH90 bemanning in Nederland

EINDHOVEN – De lichamen van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies zijn zaterdag (25 juli) rond 13.00 uur in Nederland aangekomen. Ze arriveerden per KDC-10-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven.


Ceremonie
Na aankomst vond een korte ceremonie plaats met de nabestaanden, Ook staatssecretaris Barbara Visser, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en de commandanten van marine en luchtmacht, vice-admiraal Rob Kramer en luitenant-generaal Dennis Luyt steunden de hen met hun aanwezigheid. waarna beide bemanningsleden werden overgedragen aan hun familieleden.

Professionele en dierbare collega’s
Minister Ank Bijleveld-Schouten bij de ceremonie op Eindhoven: “Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Wij zijn allemaal diep geraakt en leven intens mee met de naaste families, vrienden en collega’s en zullen hen steunen en helpen waar mogelijk. Defensie heeft twee toegewijde, professionele en dierbare collega’s verloren. Christine Martens en Erwin Warnies hebben zich altijd met hart en ziel ingezet voor de veiligheid van andere mensen”, aldus de minister.

Uitgeleide
Militairen geplaatst op Curaçao, personeel van de Kustwacht en de bemanning van Zr.Ms. Groningen deden de omgekomen collega’s gisteravond met een ceremonie uitgeleide.

Een draagploeg brengt de lichamen naar de KDC-10 op vliegveld Hato, Curaçao.

N-324
De 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies kwamen zondag (19 juli) om het leven toen hun NH-90 (de N-324) aan het einde van een kustwachtpatrouille te water raakte in de Caribische Zee. Beiden hadden de rang van luitenant ter zee der tweede klasse Oudste Categorie. De overige twee bemanningsleden werden uit zee gered. De NH90 maakte deel uit van patrouillevaartuig Zr.Ms. Groningen.

Gezonken
De verongelukte NH90 zonk op 20 juli rond middernacht nadat twee van de vier drijflichamen waren geknapt. Het toestel hing ondersteboven en dreef steeds verder af naar dieper gebied. De vier drijflichamen moesten voorkomen dat de helikopter naar de zeebodem zou zakken. De helikopter ligt nu op ruim 100 kilometer ten westen van Aruba op meer dan een kilometer diepte.

Grounded
Experts van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Inspectie Veiligheid Defensie en de Koninklijke Marechaussee gaan nu de oorzaak van de crash proberen te achterhalen op basis van de gegevens uit de vluchtrecorder en getuigenverklaringen. De nog uit negentien helikopters bestaande NH90-vloot bleef na het ongeluk uit voorzorg voorlopig aan de grond of aan dek.


Er is een condoleanceregister geopend op www.defensie.nl.

Tekst en foto’s: Ministerie van Defensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.