Nieuws

ENSCHEDE – Wethouder Diepenmaat van de gemeente Enschede heeft dinsdagmiddag (7 juli) op Twente Airport vijf nieuwe parkeerplaatsen voor vliegtuigen officieel geopend.

Dit gebeurde door het doorknippen van een lintje en in het bijzijn van directie en medewerkers van Twente Airport, Technology Base, aannemer Strukton Civiel Noord & Oosten LufthansaTechnik.

Met de vijf nieuwe parkeerplaatsen heeft Twente Airport extra mogelijkheden vliegtuigen te parkeren.In opdracht van Twente Airport heeft Strukton Civiel drie kleine en twee grote parkeerplaatsen aangelegd.
Voor de opstelplaats is 1.085 m3 beton gebruikt met een dikte van 30 centimeter.Om bij de parkeerplaats te komen is een `toerit`aangelegd van 2.345 ton asfalt op gebroken puin. Het ontwerp en de realisatie van de vijf parkeerplaatsen heeft slechts vijf maanden geduurd. De parkeerplaatsen zijn voldoende uitgehard en klaar voor gebruik.

Strukton Civiel heeft voor het project alle benodigde kennis en expertise in eigen huis en heeft ook ervaring met bouwwerkzaamheden op luchthavens. Er loopt een aanbesteding voor nog vier parkeerplaatsen.CoronacrisisAls gevolg van het wegvallen van de vraag en de vele reisbeperkingen door de coronacrisis houden luchtvaartmaatschappijen een deel van hun vliegtuigen aan de grond.

Zowel luchtvaartmaatschappijen als leasemaatschappijen maken gebruik van mogelijkheden op Twente Airport. Zo worden er zes Boeing 747’s van Lufthansa geparkeerd en staan er al twee kleinere toestellen (Airbus A220) van een leasemaatschappij. Met andere maatschappijen lopen nog onderhandelingen.

Naast het parkeren verrichten onderhoudsbedrijven ook lichte onderhoudswerkzaamheden aan de vliegtuigen. Dit is belangrijk, omdat de toestellen anders hun luchtwaardig en daarmee hun waarde verliezen.Hoelang de vliegtuigen blijven, is afhankelijk van de marktontwikkeling; wanneer de luchtvaart weer aantrekt en er weer gevlogen mag worden. Wel is de verwachting dat een groot deel van de vliegtuigen voor langere tijd aan de grond blijft staan.

Twente Airport werkt samen met ontwikkelingsmaatschappij Oost NL aan het realiseren van eencluster voor vliegtuigonderhoud. Een onderzoek, dat is uitgevoerd door AirbusConsulting, schetst een gunstig perspectief voor het ontwikkelen van onderhoudsactiviteiten aan vliegtuigen op Twente Airport.

Door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen.De onderhoudswerkzaamheden creëren een positieve bijdrage aan de bedrijvigheid op Technology Base, waar Twente Airport deel van uitmaakt, en de economische ontwikkeling in de regio.

Foto: Twente Aiport/Remco de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.