Nieuws

ROTTERDAM – De Nederlandse defensie ondersteunt in juli drie weken lang de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade via de Rotterdamse haven terug naar Amerika. De VS hebben Nederland om zogenaamde ‘Host Nation Support’ gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit het Oosten van Europa naar de Rotterdamse haven om dit aldaar op een schip te laden.

Helikopterbrigade
De Amerikaanse 3de Combat Aviation Brigade (3CAB) van de U.S.ARMY is een helikopterbrigade uit Savannah (Georgia) en heeft ruim 9 maanden deel uitgemaakt van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa.  De Amerikanen zijn versterkt aanwezig als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De helikoptereenheid trainde afgelopen periode met NAVO-partners in Oost-Europa. De brigade wordt nu afgelost en keert terug naar hun thuisbasis in de staat Georgia.

De eenheid bestaat uit 77 helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en AH-64 Apache. De Black Hawks vormen de meerderheid en slechts vier Chinooks maken deel uit van de brigade, Daarnaast verplaatst de eenheid ongeveer 1800 voertuigen en containers terug naar huis. De helikopters vliegen op 2, 3, en 6 juli in groepjes via Eindhoven, of rechtstreeks vanuit Duitsland naar een overslagterrein aan de C. Steinweg aan de Waalhaven waar ze in gereedheid worden gebracht voor zeetransport naar de V.S.

Ondersteuning
Om deze Amerikaanse troepenverplaatsing mogelijk te maken en zo soepel mogelijk te laten verlopen wordt de gehele operatie ondersteund door de Nederlandse krijgsmacht. Zo wordt het overslagterrein aan de C. Steinweg tot een tijdelijk militair terrein gemaakt dat gedurende deze periode dag en nacht bewaakt wordt door bewapende militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid bij binnenkomst van het transportschip en duikers hebben vooraf de kades gecontroleerd op explosieven. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters landen en levert een E-One ‘Titan’ crashtender die tijdens de helikopterbewegingen standby staat. Ook levert de luchtmacht twee EDD (Explosion Detection Dog) teams voor het controleren op explosieven.

Eindhoven
Ook vliegbasis Eindhoven speelt een centrale rol in deze troepenverplaatsing. Veelal vliegen de helikopters in formaties van vier en maken vanuit Duitsland een tussenstop op Eindhoven, hoewel er ook een aantal rechtstreeks naar Rotterdam vliegen. Op Eindhoven worden de toestellen bewaakt en afgetankt door de Nederlandse luchtmacht. Mochten helikopters mechanische problemen oplopen krijgen zij op Eindhoven gelegenheid en ondersteuning om deze te verhelpen. Bij eventuele ‘nightstops’ worden bemanningen ondergebracht in naburige hotels. De gehele operatie moet op 24 juli afgerond zijn.

Tekst en foto’s Cor van Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.